diumenge, 12 de gener de 2014

CAPÍTOL 27: Galetes d'ametlla o #tió

Ja han passat les Festes de Nadal, ja han passat els Reis i el tió ja ha marxat cap a la muntanya. Ara ja només ens queda esperar el pròxim Nadal.El tió de casa nostra (foto 1) sembla que ha estat content, portava barretina i cada dia li donàvem mandarines o taronges o algun tall de torró (tothom sap que el tió no té una dieta gaire variada). Quan va arribar el moment va cagar el que li tocava i després se'n va anar tal i com havia arribat, sense que ens n'adonéssim. Estic segura que l'any vinent tornarà.
El tió que venia a casa quan jo era petita (foto 2) no semblava tan content, bé en realitat no em veig
capaç de definir quina és l'expressió tenia. Suposo que formava part d'una altra espècie de tions, això si és que era tió. El que mai vaig acabar d'entendre és perquè venia embolicat amb la catifa del bany, potser llavors no hi havia mantetes. També li donàvem mandarines, taronges i torrons per menjar, no sé si l'alimentàvem per tal de que cagués força o per por de que no ens arranqués una mà si anava afamat. Fos com fos, el nostre tió sempre va cagar bé i, tot i la cara que feia, mai vam sentir que es queixés i això que alguna vegada li havíem picat molt fort amb l'esperança que l'any següent no tornés (feia una mica de por, sincerament).
Les galetes són les que vam fer a casa per les nostres felicitacions nadalenques. Van quedar força bones i una mica boniques! Us deixo la recepta.







INGREDIENTS per unes 50 galetes d'ametlla (dependrà de la mida de la galeta)

1 ou
380 g de farina
250 g de farina d'ametlla
150 g de sucre
250 g de mantega pomada (sense sal)
1 culleradeta de llevat (Royal)
1 tap d'essència de vainilla líquida

PREPARACIÓ de les galetes d'ametlla.

1: Barregem la mantega i el sucre fins que queda una mescla cremosa.
2: Hi afegim l'ou lleugerament batut i continuem barrejant fins que s'ha incorporat completament.
3: Hi afegim la vainilla.
4: Mesclem les farines amb el llevat i ho anem introduint a la mescla anterior a poc a poc. Ho amassem fins que ja no se'ns enganxi a les parets del bol.
5: Dividim la massa en vàries porcions, jo vaig fer quatre boles. Les tapem amb paper film i les guardem a la nevera pel menys durant un parell d'hores. Jo les vaig deixar d'un dia per l'altre. Com més freda estigui la massa més fàcil és de tallar-la amb els motlles.
6: Anem traient les boles de la nevera i amb un corró estirem la massa fins que tingui un gruix d'aproximadament 1 cm. Tallem les galetes.
7: Es couen al forn a 170ºC durant uns 15 minuts, just fins que agafin una mica de color torrat. Les deixem refredar sobre una reixeta.
8: Boníssimes!

Que vagi de gust!  


1 comentari:

  1. Una mica no, mooolt boniques! I si et serveix de consol, el tió, a casa, era una capsa, concretament la de les patates xips que anàvem a buscar cada mes a Sarrià de Ter...i jo tampoc ho entenia això que la caixa de cartró dels xips fos màgica!!! Petons!

    ResponElimina

gràcies per arribar fins aquí!