divendres, 1 de novembre de 2013

CAPÍTOL 24: Panellets o #Halloween

Us sona això de "Halloween"? A mi tampoc. Acabo de sortir al carrer i m'he pensat que s'havia avançat el Carnaval, amb tanta canalla disfressada de fantasmes! Però què vol dir això?? A mi no m'entra al cap que vulguem apropiar-nos de costums d'altres llocs quan aquí ja tenim la festa de la Castanyada i el dia de Tots Sants. No em digueu que no és bonica la nostra tradició. Tenim els panellets, que sí que si els vas a comprar primer hauràs de trucar a Cofidis o a un prestamista perquè van a un ronyó el quilo, però prova'ls de fer tu a casa, amb aquella massa que sembla que no es lligarà mai, que comences a fer boletes i dius "fem-les petitones que queden més monos" i trenta boletes després semblen bunyols. I què me'n dieu de les castanyes i dels moniatos? Boníssims. Si és que el nom ja ho diu tot: tu sents "moniato" o "castanya" i pensen "nyam nyam nyam". I després d'aquesta nit de festa, que ja sabeu que el grau de diversió depèn de amb què ompliu el got per acompanyar els panellets, les castanyes i els moniatos. Doncs això, després d'aquesta nit de "locura y desenfreno" que és la nit de la Castanyada quina altra cosa trobaríem millor a fer l'endemà al matí que no fos anar al cementiri. Que només de pensar-hi les cames se me n'hi van soles! Està clar que sempre és millor anar-hi tu de visita que no pas que t'hi vinguin a visitar. I si fa solet dóna gust fer una bona passejada entre els xiprers, que tu t'has de posar ulleres de sol no pas per amagar els ulls plorosos per la tristesa del lloc sinó per culpa de la ressaca castanyera, però això les dones xafarotes del poble no ho saben i sempre quedes bé acompanyant a la padrina que ha anat a portar flors al padrí.
Si sou dels que no us atreviu a fer els panellets a casa us aconsello que ho proveu, i no patiu si us queden durs com pedres, sempre els podreu aprofitar per tirar-los pel cap del xaval que us vingui a picar la porta de casa amb això del "truco o trato?" que no sé d'on ho han tret.
Apa, aquí teniu la recepta que fem a casa.

INGREDIENTS

1 Kg de farina d'ametlla
1 Kg de sucre i una mica per arrebossar.
2 patates bullides
2 ous
Vainilla ensucrada (al gust)
Rosella (al gust)
Pinyons
Ametlles trencades
Coco (al gust)
Cacau en pols (al gust)
Pell d'una llimona ratllada


PREPARACIÓ

MASSA BASE:

1: En un bol gran hi posem la farina d'ametlla, el sucre, els dos ous, les patates bullides i la vainilla ensucrada. Ho anem amassant amb les mans fins que tinguem una massa ja no s'enganxi a la paret del bol. Costa una mica, però és qüestió de temps que la massa acabi lligant-se.
2: Fem tantes porcions de massa com tipus de panellet vulguem fer.
3: Es couen al forn a uns 200ºC durant uns 10 minuts.

PANELLETS DE LLIMONA. PANELLETS DE ROSELLA:

1: Pels de llimona afegim la ratlladura de la pell d'una llimona a una porció de la massa. Pels de rosella hi afegim una mica de rosella i ho barregem fins que s'hagi incorporat totalment.
2: Fem les boletes o la forma que més ens agradi i les arrebossem amb sucre.
3: Es couen al forn.

PANELLETS DE XOCOLATA. PANELLETS DE COCO. PANELLETS DE MADUIXA

1: Afegim unes cullerades de cacau en pols o de coco a la massa i ho tornem a amassar fins que s'hagi incorporat totalment. Pels de maduixa hi afegim unes cullerades de confitura de maduixa
2: Fem les boletes o la forma que més ens agradi i les decorem al nostre gust.
3: Es couen al forn.
PANELLETS DE PINYONS. PANELLETS D'AMETLLES TRENCADES

1: En un bol hi posem un ou batut i tots els pinyons o les ametlles trencades.
2: Fem les boletes amb les mans ben brutes de la barreja d'ou i pinyons o ametlles. És qüestió que els pinyons i les ametlles quedin ben enganxats al panellet.
3: Es couen al forn.

Que vagi de gust!  

1 comentari:

  1. Si els panellets són la meitat de bons que bonics surten a la foto...deuen ser per perdre els senderi!

    ResponElimina

gràcies per arribar fins aquí!